8 Mart 2010 Pazartesi

HAVA TEMİZLEYEN İÇ MEKAN BİTKİLERİ

Hava buz gibi, yağmur da yağıyor, dışarı çıkamıyoruz, temiz hava için evin pencerelerini açtığımızda da üşüyoruz diyorsanız, çözüm hava temizleyen iç mekan bitkilerinde. Nasıl mı?

Yapılan araştırmalar ormanların dünyamızın havasını temizlediği gibi, bazı iç mekan bitkilerinin de ev ve ofislerimizdeki havayı temizlediği, amonyak, formaldehit ve benzen gibi zararlı toksin etkilerinden bizi koruduğunu göstermektedir. Asbest, böcek zehiri, temizlik malzemelerinin kimyasalları, sentetik halı, döşemelik kumaş, izolasyon malzemeleri tozları, bakteriler, küf ve sigara dumanı en iyi tabiat ana tarafından temizleniyor. Chrysalidocarpus lutescens (Areca), Chamaedorea siefritzii, Phoenix roebelenii (cüce hurma palmiyesi), Nephrolepis exaltata (aşk merdiveni), Ficus benjamin, Ficus elastica (kauçuk), Spathiphyllum wallisii (beyaz yelken çiçeği), Epipremnum aureum (pothos), Hedera helix (orman sarmaşığı) havada asılı duran bu zararlıları yapraklarından emerek köklerine gönderen iç mekan bitkileridir. Aynı zamanda dekorasyonun da önemli bir parçası olacak bu bitkilerle yapacağınız iç mekan düzenlemesinden en az bahçenizdeki kadar keyif alabilirsiniz.

Eviniz ya da ofisiniz için bitki seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir takım kriterler vardır. En önemlisi de her bitkiye göre değişen ortam istekleri. Mekanın gün ışığı alması ve kışın ısının 15 derecenin altına inmemesi bir iç mekan bitkisi için en temel gereksinimlerdir.

Bitkileri seçerken mekanın büyüklüğü ile bitkinin boyutu doğru orantılı olmalıdır. Küçüçük bir odaya kocaman bir benjamin bitkisi yerleştirdiğinizde bir süre sonra sizi bunalttığını hissedip pişman olabilirsiniz. Ayrıca bir odada en fazla 2-3 adet bitki kullanın böylece her bitkinin çevresinde ideal hava sirkülasyonu için yeterli miktarda alan kalacaktır.

Aldığınız bitkileri saksıya dikerken mutlaka kaliteli iç mekan bitki toprağı kullanın. Bahçe toprağına diktiğiniz iç mekan bitkilerinin yaşama şansı olmaz. Eğer evimde ya da ofisimde toprak olsun istemiyorum alerji yapıyor diyorsanız, bitkilerinizi hidrokültür, ponza taşı(volkan tüfü), perlit gibi alternatif malzemelerle dikerek topraksız ortamda bitki yetiştirme tekniğinden faydalanabilirsiniz.

Bitkileri seçtiniz, aldınız ve yerleştirdiniz ama daha işiniz bitmedi. Genelde heyecanla alınıp odaların bir köşesine konulan bitkiler kendi kaderleriyle baş başa kalırlar. Halbuki esas yapılması gerekenler şimdi başlıyor. Bitkilerinizle iletişim kurmalı, ihtiyaçlarını ve durumlarını gözlemlemelisiniz. Susuz mu, üşüyor mu, hastalandı mı, böceklendi mi? Tamam bu işin uzmanı siz değilsiniz ama en azından bitkinizin uzun ömürlü olması için yapılması gereken temel maddeleri sıralayalım;

Sulama miktarı, ortam sıcaklığına, nemine ve bitkiye göre değişir. Toprağı kontrol ederek toprak nemini kaybettikçe su vermeniz yeterlidir. Ve mümkünse içme suyu kullanmanızı öneririm. Fazla su bitkiler için çok zararlıdır unutmayın.

Nemlendirme, en az sulama kadar önemlidir. Bitkilerinizin gövdesine ve yapraklarına sık sık su püskürtmelisiniz.

Yaprak temizliğini özellikle geniş yapraklı bitkileri pamuklu bir bez ve su ile silerek yapmalısınız. Böylelikle yapraklarda biriken toz temizleniyor ve bitkinin havayı temizlemesi sağlanıyor.


Gübreleme ve ilaçlama konusunda temkinli olmakta fayda var çünkü hem size hem de bitkinize zarar vermeden doğru ürünü doğru miktarlarda vermek gerekir. Kullanabileceğiniz ürün çeşitlerini yapı marketlerde bulabilirsiniz fakat bu konuda tedirginseniz işi uzmanlarına bırakmanızı öneririm.

Son olarak ise bitkilerin havalandırma sistemlerinden gelen sıcak ya da soğuk havaya direkt olarak maruz kalmaması gerekir ayrıca ani ısı değişimleri de bitkilerinize zarar verebilir.

Bitki bakımında yapılması gerekenleri okudukça bunaldıysanız eğer, size hemen bahçeye çıkmanızı ve soğuk kış günlerinde susuz ve aç kalan kuşlar için bir köşeye biraz su ve bir miktar buğday koymanızı öneriyorum. Belki biraz üşürsünüz ama emin olun kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.


Tuğba Terzigil
Peyzaj Mimarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder